Obiceiuri Latine

“Che, tomamos un mate?” – Vrei sa bem un mate? Este intrebarea cu care gazda isi intampina musafirul in partea de sud a Americii Latine. Cine l-a citit pe Borges s-a intrebat de nenumarate ori ce este “el mate”. Cand se bea ? Cum se prepara? Cate feluri de mate exista? Si bineinteles care este ritualul?

Ce este mate? Mate este o infuzie consumata cu pasiune in Argentina, obsesiv in Uruguay, in mare masura in sudul Braziliei si Paraguay, imprumutata in Liban si Siria. Spun imprumutata pentru ca a fost importata de catre sirienii si libanezii care au locuit o perioada de timp in Argentina.

Cand se bea mate? Incepand cu prima ora a diminetii pana ultima ora in noapte. Cu pasiune si/sau obsesiv trebuie sa va spuna ceva. Acasa, in parc, pe strada, la servici, la piata, la un meci de fotbal, la un spectacol, in vacanta, pe plaja, pe motocicleta, in masina, in autobus…. pe scurt tot timpul .

Conform istoricilor mate este inventia indienilor Guarani, fiind denumita  “ iarba diavolului” de catre cuceritorii Americii de  Sud, acestia din urma necunoscand practicile traditionale si observand atat grupurile mari de bastinasi care se strangeau sa bea licoarea magica cat si timpul dedicat exclusiv acestui ritual si energia pe care o aveau muncitorii dupa consumarea acesteia. Pe langa partea culturala, datorita mateinei, ce are un compus asemanator cafeinei cu efect digestiv si energizant, mate (stiintific Ílex paraguaiensis ) este considerata o bautura medicinala. Gustul este asemanator ceaiului verde.

Cum se prepara? Exista un procedeu sfant de preparare a infuziei mate, care difera mai mult, sau mai putin, in functie de zona in care este savurata. In principiu ai nevoie de o “calabaza”, o tartacuta scobita de dimensiuni variate, acesta fiind recipientul din care se bea mate; “una bombilla”, un pai metalic traditional avand la capat o mica strecuratoare, pentru a te putea bucura de gustul infuziei fara a ingera plate uscate, un ibric, iar in zilele noastre un termos ce faciliteaza bautul pe strada, parc etc; si bineinteles iarba de mate. Ce este important de retinut este ca toate persoanele bea cu aceasi bombilla.

In functie de zona se bea amar, cu zahar, preparat cu lapte, cu gheata sau cu diferite arome. Prepararea mate-ului ii revine mateadorului/ cebatorului care are grija in primul rand sa nu fiarba apa, deoarece licoarea nu va avea acelasi gust. Tartacuta se umple 3 sferturi cu iarba mate, apa se toarna in etape, intai calduta pentru a nu o opari, apoi se aseaza iarba intr-o anumita pozitie, se introduce bombilla perpendicular, se preseaza iarba, se mai toarna apa pana cand recipientul se umple. Procesul este greoi dar trebuie urmarit cu sfintenie de catre mateador daca se doreste un mate gustos.

Din curtoazie pentru cei care impart bautura, mateadorul va fi primul care va sorbi pentru a verifica ca mate-ul este perfect. Apoi va turna apa din termos in calabaza si il va inmana, fiecaruia in parte, pe rand, in oridinea acelor de ceasornic. Fiecare va sorbi toata apa din recipient si va inmana calabaza mateadorului pentru a o reumple si servi pe urmatorul. Din cand in cand mateadorul va schimba iarba mate-ului si tot el va decide cand procesul se incheie.

Mate-ul leaga prietenii si incheie afaceri. Este simbolul prieteniei, solidaritatii, generozitatii, a familiei, a infratirii, a negocierii, a glumelor, este ceaiul care uneste si indeamna la voiosie si buna dispozitie. Daca un localnic te invita sa bei mate cu ei este semn de respect, de legatura intre voi, dar trebuie tinut cont ca majoritatea consumatorilor de mate sunt fanatici si cea mai mica greseala este platita scump.

Cateva reguli de tinut minte:

  • mate nu se refuza si de asemenea nu se cere;
  • bautura din recipient trebuie consumata in intregime de fiecare data cand ti se inmaneaza;
  • nu incerca sa modifici locul bombillei deoarece gestul este considerat drept ofensa la adresa mateadorului;
  • iar daca nu vrei sa te trezesti exclus din cerc, spune multumesc decat in cazul in care nu mai vrei.

De fiecare data cand am avut ocazia sa savurez gustul amarui al mate-ului argentinian am simtit emotia de a ma afla printre prietenii undeva la cateva mii de mile departare de Romania.

2 responses to “Obiceiuri Latine

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s